Видавничий капінг: від хенд-мейду до лонгріду

Традиційні презентації студентських видавничих проектів з редакційно-видавничого фаху кожного разу перетворюються у незвичайні перфоменси. І все завдяки формату видавничого капінгу, який дозволяє створити потрібну атмосферність та антураж для знайомства з ідеями, проектами та сигнальними примірниками.Модерували презентацію Альона Олійник та Вікторія Гапоненко, ініціатори мистецького фестивалю "Поетичний капінг".

Кожен із 14 видавничих проектів від майбутніх видавців 33-ої та 44-ої був особливим. Автори шукали цікаву ідею, працювали над видавничою інтерпретацією тексту та зображень, продумували шляхи видавничих модифікацій. Цілісність самої презентації досягалася серйозним ставленням до виступу через створення візійних та аудіальних  складових - музичний та презентаційний бекграунд, інтерактив з аудиторією, лонгріди тощо.
Запрошені експерти коментували кожен проект, давали поради по його удосконаленню та не приховували свого позитивного враження від ідей та тих результатів роботи над проектом, які вже були очевидними на цій презентації.

Журналіст Світлана Дубина наголосила, що приємно вражена професійним студентів до макетів видань, а також їй зімпонувала орієнтація проектів на реальний видавничий ринок. Анастасія Дзюбак, журналіст та координатор багатьох зустрічей з письменниками у Кіровограді, подякувала за цю можливість познайомитися з видавничими портфоліо студентів факультету філології та журналістики, адже до цього вважала, що на цій спеціальності навчають журналістиці: "Якість видавничих проектів студентів справляє позитивне враження, особливо зачепив проект Ольги Ткаченко".
Для зручності роботи над проектами було створено он-лайн лабораторії. За бажанням будь-хто може переглянути видавничі проекти студентів: BookHouse та YourBookLab.

Учасники "Видавничого капінгу"














Декілька коментарів про окремі проекти

Тематика видань студентів була поліфонічною, як і обрані видавничі жанри та підходи до видавничої інтерпретації обраних тем.
Проект Ольги Ткаченко "Дякую за щирість" - один з найтяжчих і найвідповідальніших.Оля розпочала роботу над книгою про Андрія Кузьменка. Це - бакалаврський проект Олі, який є її відгуком на творчість співака. Вона не очікувала, що цей проект перетвориться у серйозну місію, адже тепер вона створює це видання у партнерстві з мамою музиканта, Ольгою Михайлівною.

Вперше за всю історію кафедри видавничої справи та редагування під час студентського захисту було презентовано реальний видавничий проект, який щойно вийшов друком у тиражі 400 примірників. Збірка Артема Луценка "Півкроки" - чергове поетичне оприявлення, вистояне в часі слово про сенси, любов і пошуки.

Дмитро Душейко презентував проект довідкового видання для дітей "Англо-арабський словник", який є комерційним замовленням. Дмитро поділився своїм досвідом роботи із закордонними замовниками, специфікою створення ілюстрацій та проектуванням видання для читача з арабського світу. "Іноді Indesign не розуміє, що я від нього хочу", - пожартував Дмитро.

Малоформатну книгу з незвичайними героями презентувала Марія Драгунова, майстер хенд-мейду. Фотоінсталяції в книзі є результатом творчого експерименту і своєрідної репетицією до бакалаврського проекту. Марія створює дитяче видання, яке матиме цікавих хенд-мейд-героїв та незвичайний підхід до ілюстрування.
Книжка для ворожінь "42" від Наталі Безкостної - продовження тематичної серії книжок-ворожінь. Чергова порція натхнення, позитивно-конструктивних передбачень, ретельно відібраних (підслуханих і почутих) Наталкою з кінофільмів. Естетика видання досягається завдяки авторським сюжетним фото та вдалому режисурному підході.

Проект "Travellog" був створений командою у складі Дарини Барвінок, Марини Коломієць та Каріни Кошелевої: було цікаво за ними спостерігати. підказувати і щиро радіти результатам (може, навіть більше за авторів!). Про це важко розказати - це треба побачити!
У форматі історій успіху створює проект Катерина Ободовська. Це кіровоградський формат "The Ukrainians". Будемо сподіватися, що історії успішних журналістів нашого міста надихатимуть молодь, яка обере медіа не тільки як професію, а як стиль життя. Видання є бакалаврським проектом і робота над ним триватиме до літа. Лонгрід проекту. 

Проект, який не презентували  публічно, але він вартий на увагу : "about as" (автори Тетяна Прищепа та Каріна Гроздєва). Фотокнига, контент якої  - авторські фото та релаксаційні тексти, нагадає кожному про цінність кожної миті життя. Дівчата створили тізер свого проекту - він настроєвий і передає процес створення видання. Приємного перегляду!
На презентації було багато метажанрових видань, як-от проект Вікторії Гапоненко "На відстані руки". Видання,  яке об'єднує лаконічну цитатну поезію і цікаву форму ізовидань - листівки.

Альона Олійник презентувала два проекти: книгу в листах поки що не завершену, але багатообіцяючу у своїй перспективі та збірку поезії своєї подруги Вікторії Гапоненко з фантасмагоричною назвою "Море океанів".



 І єдиний проект з присмаком гумору,  іронії та мови підтекстів, який був створений у жанрі котячого коміксу, презентувала команда у складі Дарини Вітріченко, Анастасії Герасименко, Катерини Савчук та Вікторії Цирді. "Незвичайне життя кота Каспера" - незвичайний комікс, з неочікуваними текстами та інтерпретаціями реальності через сприйняття кота.
Стереотипи про дощ зруйнував проект Надії Тростянецької. Автор текстів - Євгенія Громко, школярка, яка має неабиякий письменницький хист. надія запропонувала свою концепцію видавничої інтерпретації тексту, розробила серію авторських фотоілюстрацій.

P.S. Видавничий процес - це творчість. Студентські проекти - це пошуки, експерименти, варіації, відкриття, діалог з авторами та ілюстраторами, ідеї, ризики, мрії, відданість своїй ідеї або мрії. Я вдячна за можливість гортати сигнальні примірники, радіти вдалим форматам і режисурам, тиражам, фотоінсталяціям, діалогам з авторами, підготовленим тізерам і паблікам проектів, щемним постам під фотками з презентацій і лайкам... Це все надає сенсу нашій з вами роботі.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Час говорити про Форум видавців

Дитячі детективи в текстах та екранізаціях

Інструменти web-publishing для просування ідей та створення блогів