Час говорити про Форум видавців

Форум видавців у Львові - особливий event в Україні. Це можливість побачити масштаб українського книговидання, тенденції видавничого бізнесу, зануритися в атмосферу письменницької кухні, а ще - наблизитися до українського автора, перекладача, ілюстратора, видавця, читача.
"Форумний синдром". Для кафедри видавничої справи та редагування поїздка до Львова планується заздалегідь: пропустити Форум-22 рівносильно втраті чогось дуже цінного і важливого.
Так, в країні війна, тому серед тисячі причин не їхати до Львова (витратно, дорога, робота, діти тощо) була оця одна причина. Їхати, навчатися, пізнавати, знаходити смисли і стимули, аналізувати, вірити.
Форум кожного разу інший. Маю правило - не порівнювати. просто кожного разу все-по-іншому: тематика, стратегії, тренди, погода, настрій. Але це завжди незабутньо, змістовно. Ще від першого Форуму, на який ми приїхали з чоловіком, було прийнято рішення не пропускати це дійство.
Традиційна покупка книги у "Фонтані казок" та фото з Іваном Андрусяком
Тільки на Форумі розумієш, що українська книга є, якісна, конкурентна, цікава, амбітна. Дивовижно бачити активних читачів-покупців. Читають, розумієте - читають!!!
Цьогорічна програма біла зорієнтована на читачів, проте окремі заходи мали навчальний та освітній характер. У програмі на 4-х шпальтах на щодень кожен міг знайти для себе потрібне і важливе. Головне встигати і знаходити локації.
Щодо локацій: вразила львівська медіа-тека та локація "Мандри". Відкрили для себе травелоги, мандрівників-письменників, автостоперів. Це окрема галактика, яка теж оприявлюється через слово. Дивовижно!
Окремий сюжет про "Манри" у програмі Дмитра Шульги "Єлисаветградський книговир"
Постфорум. Повертаючись до Кіровограда, ми завжди збираємося разом зі студентами, викладачами, колегами, які були на Форумі, аби поділитися своїми враженнями. Годинна зустріч на якийсь момент переносить знову до Львова, відтворює ту атмосферу, якої так бракує в нашому місті.
Цьогорічна постфорумна зустріч відбувалась у форматі неформального спілкування, всі бажаючи розповіли про свої враження, відкриття та спогади.
У програмі зустрічі були ексклюзиви:
 – розмова з Богданом Стасюком, перекладачем книги Р.Кіплінга "Сталкі і його команда" та оповідань Рея Бредбері (книгу «Все літо наче день один” презентували на Форумі);
– Дмитро Шульга та Олена Демчак, ведучий та режисер програми «Єлисаветградський книговир», які розповіли про найцікавіші зустрічі та  приватні діалоги з відомими авторами;

– розповідь про співпрацю з Міжнародним поетичним фестивалем MERIDIAN CZERNOWITZ від Вікторії Гапоненко;
– Альона Олійник про VI Міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ та літературну «Мережу».

5 причин від Сергія Ткаченка, чому варто їхати на Форум:
  1. Львів. Саме по собі місто вже варте того, щоб там побувати.
  2. Подорож: у Львів треба їхати обов’язково з друзями
  3. Розвиток. Коли бачиш таку кількість втілених проектів, до тебе приходять нові ідеї;
  4. Велике різноманіття книг: це і дитяча література, і науково-методична, і книги просто для душі.
  5. «І, особисто для мене, це біг. Я одягав кросівки і вибігав за межі того, всім відомого, Львова. За межі центру. Відкривав для себе зовсім інші сторони цього міста».    Традиційно  на таких зустрічах організовується книжково-журнальна розкладка: цього року вона була не така багата в номінаціях та кількості, але строкатою на предмет жанрів та вподобань читачів-викладачів. Виявилося, що є така номінація читачів як "купувати, щоб мати в колекції, а не читати".


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дитячі детективи в текстах та екранізаціях

Інструменти web-publishing для просування ідей та створення блогів