Синтез пісні і пензля

Ольга Макаревич, художниця, студентка 4 курсу

Серед студентів завжди є творчі люди із неординарним художнім відчуттям і непересічним талантом. Художниця Ольга Макаревич - серед когорти талановитої студентської молоді. У неї своя стилістика малюнка, відчуття кольорів і напівтонів, контурів, форм.  
Її ідіостиль вже зараз є впізнаваним. В чомусь він нагадує картини Андрія Ліпатова, але жіночий характер і специфіка бачення навколишнього світу надають йому контурної виразності, м'якості характеру, насиченості образів, особливої пластики форм.


"Картина – це не тільки те, що я туди вкладаю, а ще й те, що туди вкладає її глядач. Тобто кожен глядач є по суті моїм співавтором. І якщо ви побачили там щось, значить воно там і є. Як не крути кожна людина свідомо чи підсвідомо ловить цю ідею, а деталі вона розуміє вже на свій лад. Звичайно, судження кожного реципієнта чимось особливі й мають власний відтінок. Але такі речі для мене дуже цікаві, мені цікаво побачити характер і суть тих роздумів, клубочок яких почав розплутуватись з моєї основної ідеї, з самої картини. Я ж зображаю те, що на пряму стосується кожного глядача, намагаюсь показати людям їх самих і світ навколо них крізь скло окулярів спостерігача, який бачить світ, так, ніби це царство химерних речей та створінь, якими насправді є наш реальний світ".

Цікавим є формат виявлення таланту: Ольга Макаревич відгукується на цікаві пропозиції ілюстрування літературно-художніх видань (ілюструвала книгу для дітей Тамари Журби, зараз працює над ілюстраціями для книги видавництва "Зелений пес"), ілюструє власну прозу, ініціює арт-проекти (непересічний проект "Жінка очима мистецтва" у форматі body-art).
Ілюстрація до пісні "Червона рута"
Одним із важливих, соціально значущих видавничих проектів Ольги Макаревич можна вважати листівки за мотивами пісень геніального композитора Володимира Івасюка. Проект відомий під назвою "Не зорі падають із неба, зірки ідуть у небеса".
Видавнича історія цього ізовидання тільки почалася. Воно шукає свого видавця та мецената.
Ілюстрування пісень - відповідальна і складна справа, та Олі вдалося передати через образи і кольори всю поліфонію почуттів і смислів, закладених у піснях Володимира Івасюка. Їй вдалося знайти червону руту!



Ольга Макаревич проіслюструвала найпопулярніших 19 пісень В.Івасюка, кожна картина має співзвучну тональність із піснею. І ця властивість художника - звук і образ передавати фарбами - заворожує! В цьому існує своя містерія творчості і творчого діалогу, коли текст і мелодія народжують картину, яка продовжує  життя пісні.
Незбагненним іноді є шлях до видавничої ідеї. Ідея проіслюструвати пісні Володимра Івасюка виникла на парі з редакторсько-видавничого фаху. Вона абсолютно не була комерційною, а навпаки - творчою.
Зізнаюся чесно: цей проект є тим мотиватором, який підтверджує важливість такої дисципліни. Якщо щось подібне, соціально значуще, буде створюватися в межах навчальної дисципліни, тоді робота викладача і цілі навчальної програми не є марними!
Найголовніше, що так склалися обставини, що ці талановиті ілюстрації з'явилися після великої кількості переслуханих знову і знову пісень, прочитаних біографічних книг і спогадів...
Пісні Володимира Івасюка живуть поза часом. 4 березня - день народження композитора. І цей зв'язок митців оприявлює світові ту дивовижну форму буття синтезу мистецтв - пісні, слова, пензля.Картина – це не тільки те, що я туди вкладаю, а ще й те, що туди вкладає її глядач. Тобто кожен глядач є по суті моїм співавтором. І якщо ви побачили там щось, значить воно там і є. Як не крути кожна людина свідомо чи підсвідомо ловить цю ідею, а деталі вона розуміє вже на свій лад. Звичайно, судження кожного реципієнта чимось особливі й мають власний відтінок. Але такі речі для мене дуже цікаві, мені цікаво побачити характер і суть тих роздумів, клубочок яких почав розплутуватись з моєї основної ідеї, з самої картини. Я ж зображаю те, що на пряму стосується кожного глядача, намагаюсь показати людям їх самих і світ навколо них крізь скло окулярів спостерігача, який бачить світ, так, ніби це царство химерних речей та створінь, якими насправді є наш реальний світ.

Картина – це не тільки те, що я туди вкладаю, а ще й те, що туди вкладає її глядач. Тобто кожен глядач є по суті моїм співавтором. І якщо ви побачили там щось, значить воно там і є. Як не крути кожна людина свідомо чи підсвідомо ловить цю ідею, а деталі вона розуміє вже на свій лад. Звичайно, судження кожного реципієнта чимось особливі й мають власний відтінок. Але такі речі для мене дуже цікаві, мені цікаво побачити характер і суть тих роздумів, клубочок яких почав розплутуватись з моєї основної ідеї, з самої картини. Я ж зображаю те, що на пряму стосується кожного глядача, намагаюсь показати людям їх самих і світ навколо них крізь скло окулярів спостерігача, який бачить світ, так, ніби це царство химерних речей та створінь, якими насправді є наш реальний світ.
Ілюстрація до пісні "Я твоє крило"
Ілюстрація до пісні "Пісня буде поміж нас"
Колаж із ілюстрацій Ольги Макаревич

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Час говорити про Форум видавців

Дитячі детективи в текстах та екранізаціях

Інструменти web-publishing для просування ідей та створення блогів