Медіакемп «Чистий простір» : відпочиваючи – навчаємось

«Неперервна освіта впродовж життя» – ця теза стала трендом у сучасній освіті в усьому світі. Беззаперечним став той факт, що в умовах постійного оновлення інформації сучасній людині стає недостатньо формального навчання в школі, коледжі, університеті, щоб бути конкурентноздатною в сучасному суспільстві. Водночас це ставить нові питання перед освітніми закладами. Як поєднати традиційні форми навчання із новітніми? Як виходити за рамки навчальної програми і водночас не порушувати освітніх стандартів?
Такі питання протягом тривалого часу ставали предметом роздумів викладачів кафедри видавничої справи та редагування. В результаті виник проект медіакемпу «Чистий простір» - місця, де можна було б поєднати відпочинок із неформальною освітою, де викладачі, студенти і експерти з журналістики, медіа, психології могли б обговорювати нагальні питання медіаекології, ЗМІ, особистісного розвитку в умовах інформаційного суспільства не в звичних аудиторіях, а в дружньому колі на природі. Ініціаторами проекту стали викладачі кафедри Сергій та Ірина Ткаченки.
Не випадковою є назва проекту – концепт чистого простору визначає коло проблем, які порушуються на проекті. До них належить і «екологічне» сприйняття інформації в ЗМІ, і особистісний розвиток в умовах перенасичення інформацією, і збереження навколишнього середовища. Врешті-решт, це і чистота особистого простору кожного з учасників табору, турбота про комфорт тих, хто поряд із тобою, і про свій власний.
Цьогоріч медіакемп «Чистий простір» відбувся вже втретє біля села Цибулеве Знам’янського району Кіровоградської області, тож трирічна історія дозволяє говорити про певні відкриття, підбивати перші підсумки. Перш за все слід відзначити унікальне місце, що увібрало в себе красу й автентичність українського степу. Перебування тут дозволило учасникам якісно відпочити на природі, отримати нові знання, а також замислитись про необхідність збереження цієї природної краси.
Що ж до медійного складника табору – цінним відкриттям для учасників табору стало те, що досліджувати вплив медіа на людину досить ефективно в умовах їх відсутності, на відстані. Це допомагає обєктивніше поглянути на існуючі формати ЗМІ, переосмислити їх. Повернувшись до звичних умов, коли медіа постійно супроводжують повсякденне життя, починаєш сприймати їх по-новому, бачити їх вплив (часто – негативний) на себе.  

Важливо також те, що спілкування в незвичних, неакадемічних умовах стирає грані між викладачами, студентами, журналістами. Такий формат спілкування в колі однодумців, коли кожен із учасників має рівне право на висловлення власної думки, дозволяє робити несподівані відкриття, які в межах аудиторії зробити було б важко, виявляє унікальні особливості характеру і мислення кожного з учасників. А оскільки серед учасників були як професійні медівники, так і люди, які мають специфічний досвід масовоінформаційної діяльності (преса, телебачення, музична критика, IT-технології), дискусія вийшла за академічні рамки, дозволила поглянути на особливості масової інформації з іншого боку. Питання особливостей медіавпливу на телебаченні та в пресі порушувались під час тренінгів, проведених Оленою Янішевською – журналістом Кіровоградської обласної телерадіокомпанії, власним кореспондентом інформаційного агентства УНІАН, і Тетяною Пташник – журналістом кіровоградської газети «Наше місто».
Водночас сприйняття медіа порушує питання, що виходять далеко за межі суто журналістикознавства і теорії масової інформації. Тематика медіакемпу порушувала широкі контексти сприйняття інформації, часом – досить несподівані. Так, під час тренінгів, проведених Наталею Романюк – фахівцем із неформальної освіти і позитивної психотерапії, учасники отримали можливість побачити й переосмислити власні стереотипи у сприйнятті інформації, отримати психологічні інструменти для особистого розвитку в умовах перенасичення інформацією.
Серйозні теми, які озвучувалися під час медіакемпу, органічно поєднались із усім тим, без чого важко уявити літній відпочинок – спортивними іграми, купанням, спілкуванням біля вечірнього вогнища, співами під гітару. Три дні, протягом яких тривав медіакемп, пройшли в атмосфері позитивної енергетики, перебуваючи в якій, добре і навчатися, і відпочивати. Важливо, що до створення цієї особливої атмосфери долучився кожен із присутніх і в тому, що табір пройшов успішно і залишив не лише приємні враження, а й нові знання, розуміння, усвідомлення, – заслуга кожного.
«Все геніальне – просто» - така загальновідома істина спадає на думку під час рефлексії після табору, коли намагаєшся зрозуміти, в чому секрет таких освітніх заходів. Тож сподіваємось, що новий сезон із «Чистим простором» подарує ще багато нових осягнень і незабутніх вражень.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Час говорити про Форум видавців

Дитячі детективи в текстах та екранізаціях

Інструменти web-publishing для просування ідей та створення блогів