TEDx як освітній інструмент

Про TEDx я дізналася від свого чоловіка. Правда, тоді ми дивилися окремі виступи англійською і тематика не була пов'язаною із видавничою справою. Загалом було позитивне враження від проекту та формату обміну досвідом. Це було нестандартно. Але далі мій діалог з TEDx не відбувся.

І вдруге, концептуальніше знайомство з TEDx відбулося через декілька років і це було саме те, що відкрило очі на сферу викладацької роботи.
По-перше, я задумалася про те, якою мене бачать студенти: статичною, з монотонним голосом, обкладеною купами книги та наочності, з стосами роздруківок.... Так я собі моделювала цю візію. І це не зустріч-казка, це шаблонність, яка повторюється кожного дня, виконання робочої програми, яке час від часу уяскравлюється цікавими зустрічами з видавцями та авторами, ілюстраторами чи журналістами... Як пощастить.... 

 TEDх — щорічна конференція, присвячена цікавим проектам та інноваціям, яка виникла у США та переросла в масштабний світовий рух, що може перетворити світ навколо.

Активно переглядаючи виступи наших українських спікерів - громадських діячів,  політиків, лікарів, бізнесменів - з'являлося чітке бажання щось змінити: якщо за 20 хвилин можна донести істину, то навіщо на це витрачати 2 години???? Нереально на кожну пару до студентів запрошувати експертів з книговидання, але конструктивно виділяти 10-20 хв. на перегляд їхнього виступу на TEDx - безкоштовно, у зручний час, з подальшим обговоренням та введенням в навчальний контекст. Це мені видалося майже геніальним методичним кроком, який я почала використовувати
По-друге:  якщо уважно прочитати новий закон про вищу освіту, то помічаєш одну важливу річ: це реформа! Будуть зміни, і вони логічні в контексті викликів сьогодення. Якщо прагматично, то я не вірю, що всі переваги цього закону будуть втілені в життя: не помітила я стовідсоткового  захвату від слів і пояснень (візій!) Сергія Квіта, який був з робочим візитом в Кіровограді і зустрічався з викладачами університету. 
Ключовий концепт Закону - підвищення якості освіти. Як інструмент досягнення цього результату - компетентнісний підхід до викладання, тільки не в тому примітизованому варіанті, який існує досі, а в системному. 

Мислити глобально, діяти локально

Тому логічним видається мені орієнтація на світовий досвід, залучення практиків, впровадження проектних методик - звичайно, все залежить від фаху. Видавничий та редакторський фах має свої типологічні особливості, і ті інструменти, які дає зокрема і TEDx, будуть ефективними в контексті поставлених завдань у новому законі про освіту.
"Мислити глобально, діяти локально" - слоган, яким часто пояснюють концепцію TEDx. Принцип, який сьогодні стає стратегічно важливим для і для освітян. Має стати важливим. 

TEDx про літературу, книжки й читання:
 Розвиток таланту (І.Малкович)

Як книжки можуть відкрити вам очі на життя
Успіх, невдача та мотивація продовжувати творити
Не варто сміятися з книжкового дизайну. Хоча ні – варто
Чому хороша книжка є таємними дверцятами

Про бізнес:
TEDxKyiv - Андрій Худо - Фанкі-бізнес по-львівськи ( Про концепцію Львівської майстерні шоколаду, Криївки і багато іншого)

Про успіх:
Успіх-2012: Павло Шеремета at TEDxKyiv 

Про успішні молодіжні стартапи:  
Ірина Соловей, Олександр Супрунець, соціальні інноватори. www.biggggidea.com www.gggg.org.ua
Garage Gang Kollektiv втілює в життя інтерактивні проекти міських перетворень та випробовує на практиці новаторські моделі відносин в суспільстві. Програма "Свято генерацій" та міська скульптура "Голос вулиць" вже розбудили соціальну енергію в обласних центрах України. Нова мета - справжня економіка взаємодії - Спільнокошт.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Час говорити про Форум видавців

Дитячі детективи в текстах та екранізаціях

Інструменти web-publishing для просування ідей та створення блогів