"Чистий простір-2015": освітня альтернатива


Ідея поєднати неформальне навчання з активним відпочинком з’явилася у Сергія та Ірини Ткаченків, викладачів кафедри видавничої справи та редагування КДПУ імені В. Винниченка, чотири роки тому. Історія медіа-кемпу«Чистий простір» починається з літа 2011 року. З того часу проект успішно розвивається, ставши освітнім брендом кафедри видавничої справи та редагування КДПУ імені В.Винниченка. Над проектом працює активна та творча команда, яка демонструє нестандартний підхід до вирішення освітніх завдань, наполегливість, віру та бажання працювати на результат.

Про концепцію табору
Програма медіа-кемпу «Чистий простір» є медіаосвітньою, з акцентом на активному дозвіллі, особистісному розвиткові.
Це - альтернатива університетській освіті, яку варто поглиблювати, крім того медіаосвітня складова присутня тільки на фахових спеціальностях.
Освітньо-мотиваційні таборівки відкривають можливість для фокусних навчальних інтенсивів, які проводять практики.
Організатори пропонують незвичні формати для навчання: інтерактиви, лекції під відкритим небом, воркшопи, дискусії, квести тощо.
Медіаосвітній простір табору - це невимушене, цікаве навчання, яке підвищує медіаграмотність кожного учасника, сприяє його особистісному розвитку; це творчий, дружній простір, у якому дотримуються принципу поваги до особистості кожного, сприяють проактивності учасників.
Тільки таборовий формат дає можливість відчути себе вільним та щасливим: наметове життя повертає у юність, пісні біля варти народжують мрії, спільні справи формують міцну команду однодумців, з якою після табору легко долати нові вершини та вирішувати складні завдання.
Три дні життя в таборі допомагають зробити апгрейд свідомості та суттєво розширюють зону комфорту.
Для ініціаторів проекту, родини Ткаченків, звичними є таборівки, туризм, мандрівки. За плечима – проведення дитячого туристично-краєзнавчого табору «Чиста криниця», який відбувався щоліта у 2005-2009 роках на околицях сіл Цибулеве та Чорноліска:
– Ми дорослішали, з’явилися діти, але потяг до авантюрного туризму не зник, змінили цільову аудиторію – студентство, з яким зараз працюємо як викладачі. Також мотивує і допомагає досвід, здобутий в «Артеку».
Метафора чистого простору – універсальна. Вона допомогла нам у створенні проекту, який може об’єднувати різнопланову проблематику, формати, людей, сфери діяльності. Щороку ми робимо акцент на медіаосвіті, намагаємося підвищувати медіаграмотність наших студентів та активістів, які відгукуються долучитися до цього проекту. Комусь імпонує таборове життя, для когось важливими є момент спілкування з цікавими людьми, нестандартні умови для медіаосвіти, відпочинку. Цей табір допомагає пізнавати людей і себе. У цьому його особливість, – розповідає Ірина.

Літо-2015 у стилі кемпу. Літо для освіти. Літо для реформ.


10-12 липня 2015 року медіа-кемп «Чистий простір» відбувся учетверте. Традиційно – на околиці села Цибулеве Знам’янського району, що на Кіровоградщині, на березі мальовничого озера-кар’єра, яке таборяни поетично назвали «Камінною чашою».
За словами співорганізатора медіа-кемпу Ірина Ткаченко, спочатку табір задумувався як майданчик для обміну професійним досвідом між студентами та їхніми старшими колегами – працівниками медіагалузі. Однак із часом табір вийшов за межі такої вузької спеціалізації – до участі в ньому долучилися люди різних професій та зацікавлень. Щороку їх стає більше: «Чистий простір» згуртовує студентів, викладачів, журналістів, блогерів, айтішників – усіх, хто цікавиться сучасними медіа, відкритий до нестандартного навчання, активного відпочинку, цікавого спілкування.
Організатори стверджують, що подібної освітньої програми у форматі таборівки, яку пропонує медіа-кемп «Чистий простір», на теренах Кіровоградщини немає.

Таборова освіта

Тематика табору щороку розширюється – наприклад, цьогоріч проблеми медіа розглядалися в контексті особистісного розвитку, неформальної освіти, адже сьогодні ми живемо в інформаційному суспільстві, в умовах інформаційної війни. Запрошені фахові тренери спробували поглянути на тему інформаційної війни з різних боків: про мережеві війни розповідав журналіст Ігор В’юн, про топографічні – викладач педуніверситету й громадський діяч Олександр Ратушняк. Надзвичайно цікаву доповідь про етнолінгвістичний аспект інформаційних воєн та слово як засіб масового ураження представила кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови КДПУ Ольга Кирилюк. 

Запропонували тренери медіа-кемпу – спеціалісти з медіа-технологій – і рецепти протидії маніпуляційним впливам: проактивність – від Сергія Ткаченка, Project Management – від Ірини Ткаченко, стратегії взаємодії – від Наталії Романюк, читання - від Дмитра Шульги, книги – від Ольги Цимбаліст. 
Про китайський досвід самоусвідомлення себе як нації розповіла Марина Пилипишин, а тему фінансового запасу міцності заторкнув Олександр Матвєєв. А наймолодшим «тренером» «Чистого простору-2015» став старший син незмінних організаторів – Сергія та Ірини Ткаченків – Назарій. У той час як суботнім вечором частина таборян залишилися з визнаним майстром креативу та хенд-мейду Ольгою Цимбаліст виготовляти ловців снів, решту хлопчик забрав із собою на риболовлю.

Про романтику таборового побуту
Триденний активний відпочинок біля мальовничої «Камінної чаші» для 28-ми сміливців став незабутньою пригодою (дехто вперше ночував у наметі, готував та смакував їжею, приготованою на вогні).
Наголосимо, що проект є спільнокоштовим, зовнішнього фінансування не має. Завдяки зусиллям організаторів та учасників у таборі були створені комфортні умови для перебування, навчання та відпочинку: столи та лави, сучасні намети, спальники та каремати, мангали, волейбольний майданчик, кухня, умивальник, туалет, минулого року завіз білий пісок на пляжну зону місцевий житель, меценат та тато Ірини – Анатолієм Головатенко, котрого учасники називають янголом медіа-кемпу, який щороку допомагає в облаштуванні табору та забезпеченні його повноцінного функціонування. 
Активно допомогли цибулівчани – родинні зв’язки Ткаченків стали в нагоді – організували оперативне облаштування табору до заїзду учасників, завезли питну воду, інвентар, дрова – спасибі Андрію Решетнікову та Анатолію Головатенку (коропи, печиво, компоти теж стали частиною меценатської допомоги від Анатолія Степановича, за опіку якого і позитив всі учасники кемпу висловлюють вдячність та захоплення).

Невід’ємна складова медіа-кемпу – активний відпочинок
У нотатнику добрих спогадів – щоденні ранкові руханки з Іваном Котком, фотоквест та екскурсія до Мамаєвого яру від Олександра Ратушняка. Крім того, «активно відпочити» можна було й на кухні: рубаючи дрова, розпалюючи вогнище чи долучаючись до приготування їжі – охочих було багато.
Серед таборових ласощів – печені коропи та гриль-party, кавові посиденьки та смаколики. Традиційними були й нічні посиденьки біля ватри: пісні, жарти, мрії, розмови, зірки – їх було, на щастя, багато.
Особливим гостем медіа-кемпу став співак Микола Папуша, який презентував декілька нових авторських пісень.
Наталя Романюк, координатор освітньої частини «Чистого простору», запропонувала під час відкриття табору кожному учаснику написати власну книжечку, зміст якої – враження від триденного перебування в таборі. А записати туди було що.

Про атмосферу, книги і людей. Ольга Цимбаліст, редактор, хенд-мейд-майстер.
«Окремо також мушу сказати, що це було конкретне таке зашкалювання концентрації розумних приємних людей на метр квадратний. Непідготовлена людина могла б знепритомніти – чи що там відбувається у нормальних людей у стресових ситуаціях. Хтось там переживав, що приїдуть «неадекватні»… Якщо чесно, всі були настільки адекватними, притомними, свідомими, що в загальному контексті людства вже і не дуже назвеш це «нормальним». Люблю все порівнювати з книжками. Це в мене професійне. Тож моя «колекція» людино-книг поповнилась, нема де ставити. На кемпінгу я ці книжки погортала, погладила корінці, продивилась наспіх зображення й вихватила зі змісту окремі заголовки розділів, придивилась до оформлення шрифтів і заглянула у вихідні дані. Зараз на черзі сортування, підбирання за розміром, кольором, розстановка на поличці…»

Життя поза цивілізацією. Сімейні цінності медіа-кемпу. Світлана Дубина, журналіст, учасник «Чистого простору-2015»

«Сьогодні такі умови модно називати екотуризмом або зеленим туризмом. Для мене медіа-кемп «Чистий простір» – зона без інтернету, гаджетів, набридливих дзвінків і пліток, нарікань, критики і всього того, що ненавидить у своєму житті мешканець міста. Замість душу – річкова вода та трохи відкручена пляшка з водою, замість гарячої ванни – саморобна фінська баня, замість вечірньої музики з соцмереж – вечірні голосіння біля ватри, замість м’якого ліжка – каремат і спальник. Хто екстремал і любить ризикувати, виходячи за межі власної зони комфорту, той зрозуміє, заради чого варто потрапити на медіа-кемп.

Сімейні цінності медіа-кемпу. Медіа-кемп «Чистий простір» – це велика родина, яка вже впродовж чотирьох років розростається. Тут викриваєш сімейні маніпуляції і зізнаєшся в коханні, тут відкриваєш нове в своїх близьких і знаходиш людей, які потім стають твоїми кумами, найкращими друзями. На медіа-кемпі береш приклад з активних батьків, рівняєшся на турботливого й ініціативного дідуся. Тут розумієш, наскільки важливий контакт, підтримка, похвала, обійми, поцілунки».





За ці три дні учасники «Чистого простору-2015» стали родиною. Доказ цьому – намір організувати наступний медіа-кемп у такому-собі «family»-форматі. Адже поставлена крапка в книжці лише цьогорічного табору. У липні 2016-го настане час писати вже п’ятий том «Чистого простору», який організатори планують провести на всеукраїнському рівні й у більших масштабах.


P.S. Завдяки програмі "Активні громадяни" (Active Citizens) та допомозі професійного теренера Вікторії Талашкевич, наш медіаосвітній медіа-кемп "Чистий простір" відбудеться в осінному форматі!
Осінній медіа-кемп "Чистий простір. For your ideas" - можливість для кіроворадської молоді отримати якісні знання з проектного менеджменту, аби потім, після таборового навчання, втілити свій локальний проект соціальної дії в життя разом з командою.
Важливу роль у цьому процесі відіграватимуть медіаінструменти як спосіб просування громадських ініціатив.
А ще - осіннія таборівка продовжує літо! Нічні ватри, пісні, таборове життя та активний відпочинок паралельно з навчальними інтенсивами стануть хорошим грунтом для зародження ідеї та чіткого планування її реалізації!
Осінній медіа-кемп "Чистий простір. For your ideas" - спільнокоштовий проект, але частково буде профінансований Британською радою.
Медіа-кемп "Чистий простір. For your ideas" - освітня альтернатива з проектного менеджменту.
Цілі кемпу - створення молодіжних проектів для локальних дій та їх реалізація протягом осені (медійне, мистецьке та інфраструктурне спрямування); створення комунікаційного майданчика для отримання неформальної медіаосвіти, конкретних медіа критичних та освітніх інструментів, які допоможуть сучасній молоді ефективно працювати, навчатися та розвиватися, бути проактивним членом своєї громади. 
Додаткові види діяльності – активне дозвілля (ігрові форми, запаралелені з навчальними модулями, які допоможуть учасникам розробити свій проект).
Слідкуйте за анонасами - кількість місць для учасників 30.
А ще цей кемп відбудеться натхненніше, потужніше і професійніше завдяки навчанню у ФРІ-таборі FRI Project camp 3.0!

1. Прохання не обмежувати розуміння молоді віком тільки до 35 років - є винятки! Також - географія учасників не обмежується Кіровоградщиною: стукайте і вам відчинять!
2. Друзі, виявляється ювійлений медіа-кемп вже скоро - кінець вересня! Всі, хто був на 4-му кемпі, знають, що ми запланували гучний медіа-кемп-2016. 
Не пропустіть!
Разом ми можемо більше!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Час говорити про Форум видавців

Дитячі детективи в текстах та екранізаціях

Інструменти web-publishing для просування ідей та створення блогів