Студенти-журналісти вивчали сommunity policing

В межах Програми ПОЛіС (Поліція і Спільнота) за підтримки Міжнародної організація IREX у місті Кропивницький відбувся тренінг Тренінг "Взаємодія патрульної поліції та громадськості", який провів Сергій Перникоза (Sergii Pernykoza), експерт Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів, координатор моніторингової кампанії Експертна група "Поліція під контролем".
Серед учасників тренінгу - студенти та викладачі Факультет філології та журналістики КДПУ ім. В.Винниченка, журналісти Кропивницького, представники Патрульна поліція Кропивницького, громадські активісти. Тематику тренінгу можна окреслити популярним нині словосполученням як сommunity policing. Взаємодія правоохоронців та громадськості - ідея, закладена у сommunity policing.
Стандарти community policing ще тільки опановуються в Україні у зв'язку з активною фазою реформи правоохоронної системи, проте на прикладі співпраці з громадою Патрульної поліції, її відкритості та прозорості, можна спостерігати дію цього підходу. «Поліція робить виключно те, що їм дозволено законом, посадовими інструкціями тощо. Громадяни ж роблять те, що не заборонено", - наголосив Сергій Перникоза. 




Через практичні вправи учасники навчалися вирішувати конкретні, взяті з реального життя, конфліктні ситуації. Допомагали в цьому запрошені інспектори патрульної поліції Кропивницького, досвід і знання яких спрямовували алгоритм вирішення проблем у реальне і прикладний напрямок. 

*Наприклад: у вашому місті є проблемне перехрестя, на якому часто трапляються ДТП, потерпають пішоходи, оскільки тут немає світлофора. Ваші дії як: А) активної громади, Б)патрульного поліцейського, В) журналіста. Цікава задача, яка не вирішується однокроково і без бюрократії. Хтось буде розчарованим, але не може приїхати патруль і встановити світлофор там, де йому і має бути місце, бо є ряд ніби-то об'єктивних причин: немає грошей в бюджеті, треба писати клопотання, обґрунтовувати доцільність встановлення, збирати підписи місцевих жителів (тих, кому це теж потрібно), з'ясовувати статистику ДТП в цьому місці, чекати відповіді, замовляти світлофор (а тут будуть тендери), пережити конкурс з визначення підрядника...*
  Дві години активного спілкування між учасниками будувалися діалогічно. Кожну ситуацію можна було розглянути як з позицій громадськості та журналістів, так і з позицій поліції, яка керуються виключно законодавчою базою та нормативно-правовими документами. Є факт недосконалості законів, який спричиняє ряд непорозумінь та конфліктних ситуацій.
Такі формати діалогу і навчання сприяють налагодженню діалогу і посиленню взаєморозуміння між експертним середовищем, громадськістю та патрульною поліцією.
Дякуємо за фотодайджест мистецькій формації Типовий Поет, а Прес-клуб реформ та Olga Gridneva за гостинність та комфортні умови для навчання.


Більше фото тут

Про Програму "ПОЛіС"


Програма ПОЛіС (Поліція і Спільнота) відбувається за підтримки Міжнародна організація IREX  у 12 містах України — Краматорськ, Слов’янськ, Маріуполь, Сєвєродонецьк, Рубіжне, Лисичанськ, Кропивницький, Вінниця, Чернігів, Івано-Франківськ, Ужгород і Мукачево.
В нашому місті партнерами програми є громадська організація «Прес-клуб реформ», обласна бібліотека для дітей імені Шевченка, благодійний фонд «Повернення до життя» та Льотна Академія НАУ.
Ідея цього проекту – поєднати зусилля поліції і громади, вчитися не бути байдужими та приймати превентивні міри, а також налагоджувати співпрацю між поліцією та тими, для кого вона працює та кого захищає.
Кафедра видавничої справи в межах програми у партнерстві з Кіровоградським прес-клубом реформ ініціювала два заходи (Тренінг "Взаємодія патрульної поліції та громадськості" та відеопроект "Ти знаєш, що ти людина" (відеопоезія за мотивами вірша В.Симоненка).

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Час говорити про Форум видавців

Дитячі детективи в текстах та екранізаціях

Інструменти web-publishing для просування ідей та створення блогів