Синергія стихій Володимира Івасюка


#бокультурнемісто – з таким хештегом поширювали в соцмережах та місцевих медіа інформери про вечір пам’яті Володимира Івасюка. Традиційно, не камерно і не академічно, але з великою кількістю глядачів, у Кропивницькому відбувся традиційний вечір вшанування видатного композитора.
4 березня, в день його народження, шанувальники творчості В.Івасюка відкривали для себе стихії та коди музики, пісень, текстів.

Ініціатори вечора – Ірина Ткаченко, координатор Мережа освітніх темпів «Чистий простір», доцент кафедри журналістики, видавничої справи та редагування КДПУ ім. В. Винниченка, та Ольга Цимбаліст – куратор проекту «Стихійні читання».
«Ми любимо наше місто таким – творчим, сміливим, ініціативним. Такі арт-проекти руйнують стереотипи про міста і молодь», – наголосила Ірина Ткаченко.

ПРО ІДЕЮ ТА ТРАДИЦІЮ ЗАХОДУ
Кажуть, що Володимир Івасюк ніколи не був у нашому місті. То чому вже четвертий рік поспіль шанувальники його творчості влаштовують вечір пам'яті, пропонуючи глядачам синтез різних форматів та інтерпретацій.
Розповідає Ірина Ткаченко, ініціатор проекту вшанування пам'яті композитора: «Ідея організувати музичний вечір пам'яті Івасюка народилась після нашої поїздки до Чернівців у 2013 році. Раніше я цю визначну людину знала, як і всі за піснями «Червона рута», «Водограй», «Я піду в далекі гори».

Але, як особистість, відкрила його у музеї, в будинку, де він мешкав. Там зберігаються багато автентичних речей з життя родини Івасюків. Мене дуже вразив конвертик з волосся Володимира, яке обрізали під час хрещення, коли він був ще маленьким. І для мене, як для матері трьох дітей, це був емоційний стрес. Я відкрила для себе ту трагічну історію українського митця, яка усвідомилася в тому місці, де було створено більшість музичних шедеврів Володимиром Івасюком. Коли я повернулася, того ж року у листопаді організувала творчий вечір з студентами. Позаминулої весни ми провели другий. У 2016 році – третій. І це вже – традиція.  Цьогоріч ми обрали для заходу Креативний ІТ-простір KOWO – це той простір, де можна експериментувати, зібрати багато людей, небайдужих до музики і поетичного слова».

Про метафори вечора

Ключова метафора заходу – стихії. Вечір поєднував музичну та аудіовізуальну складові, які доповнилися читанням документалістики та текстів пісень Володимира Івасюка у форматі «театру вух».
«На цьому вечора було багато експериментів. Ми наголошували, що це не академічний концерт, це певна стихійна організація, де через соцмережі кожен охочий виконавець, музикант, читець міг приєднатися до команди ініціаторів заходу, долучитися до створення цього свята пісні та музики», – розповідає І.Ткаченко. – Приємно, що активно приєднується молодь нашого міста, студенти та викладачі нашого університету. Молодь відкриває для себе творчу особистість В.Івасюка, створює цікаві кавери на його пісні. Це і є та культура, через яку посилюється українська ідентичність. Це і популяризація творчості композитора, і посилення гуманітарної аури міста».

Про «театр вух» та стихійні читання

Розповідає Ольга Цимбаліст, куратор проекту «Стихійні читання»: «Вибір Стихійних читань творчості Володимира Івасюка – не просто щасливий збіг обставин, а й націлений акт культурного вандалізму в сірих буднях весни, коли білий сніг вже розтанув, а буйної зелені ще чекати й чекати. Кого ще читати у форматі «театру вух», як не цього прекрасного синергетичного творця, який поєднував у своєму доробку абсолютно органічно і природно все те добре і прекрасне, що оточувало його? І що й досі знаходить відклик у душах різних поколінь. Театр вух – особливий формат виступу перед публікою із зав’язаними очима – це й особливий вид прочитання. Ми даємо змогу читцям відтворити поезію так, як саме вони її сприймають, а слухачам – відчути творчість Володимира Івасюка, «побачити» його із закритими очима».

ЛИСТІВКИ ЗА МОТИВАМИ ПІСЕНЬ ВОЛОДИМИРА ІВАСЮКА

Особливий ексклюзив проекту – створення серії листівок за мотивами пісень Володимира Івасюка. Ілюстратор проекту – художниця Ольга Макаревич. Ілюстрації вже створені, триває робота над їх інтерпретацією в листівки. Ці листівки будуть подаровані Меморіальному музею В.Івасюка в Чернівцях. На творчому вечорі всі охочі могли придбати імбирно-медове печиво з декоративним малюнком за мотивами «Червоної рути», а виручені кошти від продажу будуть використані для маленького тиражу листівок.

Організатори вечора дякують глядачам за теплу атмосферу, учасникам дійства – за творчі інтерпретації та сміливість, спілкування, ГОЛОСИ І МУЗИКУ, журналістам за активну медіапідтримку, а команді «KOWO» за допомогу і посильну підтримку громадських ініціатив нашого міста!

Нагадаємо, «Вечір пам'яті Володимира Івасюка: синергія стихій» один із запланованих заходів в рамках проекту «Мости до міста: Кропивницький-Чернівці». Вже скоро команда Мережі освітніх кемпів «Чистий простір» помандрує до Чернівців, аби пройтися шляхами Володимира Івасюка та налагодити поетично-музичні містки між містами. Партнерами проекту є Кропивницький Прес-клуб реформ. Проект відбувається в рамках Програми національних обмінів за фінансової підтримки Європейського Союзу та Національного фонду підтримки демократії (США).

Дякуємо програмі Єлисаветградський книговир та її ведучому Dmytro Shulga за постійну медіапідтримку творчих проектів, а зокрема за Вечір пам'яті Володимира Івасюка: синергія стихій, який відбувся у Кропивницькому 4 березня 2017 року в рамках проекту Мости до міста: Кропивницький-Чернівці.
Завдяки вам зафільмовано творчі інтерпретації учасників, емоції, атмосфера та озвучено скільки важливих меседжів!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Час говорити про Форум видавців

Дитячі детективи в текстах та екранізаціях

Інструменти web-publishing для просування ідей та створення блогів