Авторські проекції для майбутніх авторів

При підготовці студентів спеціальності «Видавнича справа та редагування» завжди виникають дражливі питання  про непрості стосунки між автором і редактором, про обережне ставлення до авторської позиції з боку редактора й розуміння специфіки психології автора. Як тонко іронізував Остап Бендер: «Художника обидеть может каждый». Не секрет, що професійному редактору корисно самому іноді побути автором, відчути на собі весь тягар творчих пошуків. Ось чому викладачі нашої кафедри всіляко підтримують літературні спроби студентів і самі долучаються до авторської діяльності. Тим більше, що останнім часом  відбувається активне загострення всього громадського – від журналістики до літератури. Відповідно виникає багато можливостей спробувати себе в якості автора. На разі відомі видавництва пропонують усім охочим до художнього слова участь у різноманітних літературних конкурсах.
Мені пощастило взяти участь у конкурсі «Видавництва Старого Лева». Цим літом випадково я натрапила на пост, розміщений на сайті газети «П’ять поверхів», у якому пропонувалося надіслати невелику оповідку про свого домашнього улюбленця. Я вирішила, що моя надмудра кішка Соня заслуговує на сяке-таке визнання. Так моя колонка «Інтелігентка Соня» відправилася  в мандри електронним світом. Зізнаюся, не  сподівалася ні на що. Тому вельми здивувалася, коли з 224 учасників було відібрано 38 авторів текстів, серед яких опинилася і я. Цей конкурс «Мі-мі-мі. Домашні улюбленці» був ініційований саме до Львівського Форуму видавців, де і було презентоване видавниче втілення результатів конкурсу – книга «Друзі незрадливі».
Симпатичне видання викликало неабиякий ажіотаж, що довів ущерть заповнений зал під час презентації. І це не дивує, адже сьогодні так звана громадська література в тренді. Згадати б хоча лідера останніх Форумів – «Теплі історії». Простота концепції таких видань виявилася справжньою знахідкою видавничого менеджменту: громадській літературі вдалося полонити читачів своєю щирістю, безпосередністю, одним словом – «теплістю».
Продовженням моїх авторських випробувань стало читання колонки в одному із випусків телевізійної програми «Єлисаветградський книговир» (відео). Сподіваюся невдовзі побачити в новій рубриці «Автора!» своїх колег і студентів.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Час говорити про Форум видавців

Дитячі детективи в текстах та екранізаціях

Інструменти web-publishing для просування ідей та створення блогів