Медіа-кемп "Чистий простір. For your ideas"



Медіа-кемп "Чистий простір" - особливий освітній проект, який кожного року розширює формат і можливості для учасників. Крім традиційного літнього кемпу, цього року вперше відбулася осіння таборівка з інтригуючою назвою медіа-кемп "Чистий простір. For your ideas".
Проект здійснювався за підтримки Британської Ради в Україні у рамках програми «Активні Громадяни».
Ідея

Ідея медіа-кемпу полягала в тому, щоб створити комунікаційний майданчик для отримання конкретних знань з проектного менеджменту, тих інструментів, які допоможуть сучасній молоді ефективно працювати, навчатися та розвиватися, бути проактивним членом своєї громади.
Тематика табору ідей реалізовувалася на платформі вже відомого табору "Чистий простір" - це медіаосвітній проект, який відбувається у форматі сезонних таборівок, присвячених медіаосвіті. Це особистісний, медіаосвітній та екологічний розвиток, активний відпочинок та неформальна освіта. Життєві цінності проекту: 1) Комплексний особистісний розвиток та медіаосвіта (медіаекологія, медіамислення, медіакритика). 2) Корисне та активне спілкування на засадах поваги до особистості. 3) Активне дозвілля. Еко-розвиток.
Для нас не було проблемним зібрати 35 учасників, адже відгуки про кемп, особливо останній літній, були дуже позитивними. 
Про історію медіа-кемпу «Чистий простір» детальніше можна дізнатися тут: http://chistiyprostir.blogspot.com/, https://vk.com/campchistiyprostir

Мета нашої команди - посилення іміджу Кіровограда як проактивного міста, молодь якого відкрита до освітніх інновацій; зміцнення партнерських стосунків між локальними громадами; вивести Кіровоградщину  на мапу освітніх таборівок. В цьому напрямку ми активно рухаємося.
Чому ми обрали тему проектів? Нам зімпонували цінності програми «Активні Громадяни»: локальні дії, які ведуть до глобальних результатів, проактивність, ініціативність громадян, партнерство, відповідальність. Ми працюємо з молоддю, тому свої зусилля в проектній діяльності спрямовуємо на цю цільову аудиторію. Ми переконані. Що освіта для молоді – один із шляхів до формування здорового суспільства, яке керується вище названими цінностями. Проектній діяльності потрібно вчитися, аби втілювати соціально значущі проекти професійно та з максимальною користю для громади і для себе.

Чому таборовий формат? Декілька фактів з нашого досвіду:
-          табір як формат для відпочинку та навчання цікавий для молоді;
-          темпи налаштовують на розширення зони комфорту;
-          це завжди випробовування себе і можливість відкрити себе;
-          на таборі легше згуртувати команду;
-          найбільше навчання починається поза навчальними блокамиJ
-          особистісне спілкування на глибинному рівні довіри можливе в умовах кемпу;
-          палітра вражень яскравіша, ніж під час офісних тренінгів;
-          є виклики, які кожен може подолати;
-          можливість загартувати себе,
-          поруйнувати певні стереотипи;
-          пристосування до мінімалізму у побуті;
-          романтика вечірньої ватри.

Програма кемпу

Плануючи програму, ми дотримувалися підходів Британської ради (програма «Active citizens»). Також нам допоміг досвід участі у ФРІ Project Camp (6-12 серпня 2016 року) та знання, отримані у численних тренінгах з проектного менеджменту. Ми реалізували Програму повністю.
Принципи Програми:
-          конденсованість інформації
-          особистий приклад тренерів
-          фокусність тематичних модулів
-          логічність, доступність, наочність
-          чіткість сітка подій табору
-          прив’язаність до практики
-          максимальна активність учасників
-          адаптованість під таборові умови
-          акцент на локальних діях проектів
-          робота над налагодженням партнерських зв’язків між учасниками.

Програма табору доступна за посиланням:  https://docs.google.com/document/d/1LvPn5H908Y_PgekN8UJlNK4SQtHLiFXJO8CZu9M0qIQ/edit

Тренери кемпу

Програма кемпу узгоджувалася із запрошеними тренерами. Для нас було важливим показати різні підходи, успішний досвід людей, які вже опанували певний рівень проектного менеджменту. Тому на таборі учасники мали можливість отримувати знання як від дуже досвідчених сертифікованих тренерів (Олександра Целіщева – тренер Програми розвитку ООН (м. Київ); Антон Ємельянов – журналіст проекту «Громадське ТБ», один з організаторів фестивалю «З країни в Україну» (м. Київ); Вікторія Талашкевич – керівник Кіровоградського прес-клубу, координатор програми «Активні громадяни» в м. Кіровограді), так і від окремих успішних ініціаторів цікавих і дієвих проектів. Основна частина програми висвітлювалася професійними тренерами.
Досвідом втілення успішних соціальних проектів із учасниками табору поділилися запрошені гості:  Павло Іванов – тележурналіст та співорганізатор  проекту «Standup» у Кіровограді, Ірина Іванова (Константінова) – журналіст та автор проекту «Професія щасливої людини» (один із 4-х проектів, підтриманих Британською радою), Віталій Селик – журналіст, член громадської організації «ФРІ» (м.Київ) та МО «Остання барикада» під час вечірньої ватри розповів про особливості подорожей автостопом та урбаністичні проекти, Вадим Хрипливий – керівник центру екстремального спорту «EKVITAS», який забезпечив на таборі екстрім та розповів про можливості подорожей, професійної реалізації  у незвичайних видах спорту, Ольга Ткаченко – координатор Асоціації молодих донорів України в Кіровоградській області та ініціатор соціального проекту «Врятуй життя», Зоя Лебідь – координатор  проекту «Наші гроші» на Кіровоградщині, розповідали про можливі форми співпраці громадських активістів у проектах ,присвячених контролю влади, тендерним закупівлям тощо, Ольга Дудник – активіст громадських організацій «Флора» та «Територія успіху», Василь Левицький – поет, прозаїк, мандрівник, екскурсовод.
Щоб на практиці закріпити отримати знання, організатори запропонували учасникам долучитися до таборових проектів, а саме: танцювального флешмобу, який проводила денсер Дарина Рогова; релаксаційної таборової акції «Повен човен»; гастрономічних локацій – «Канапки-fest» та Candybar, кінозалу під відкритим нічним небом, який провів літературний критик та перекладач Дмитро Шульга, черговий раз струсонувши свідомість прихильників кіномови. 


Особливим таборовим проектом стала кримська фотовиставка, створена спеціально для запрошеного тренера Олександри Целіщевої, яка через анексію Криму змушена була виїхати з півострова.
Креативній діяльності був присвячений майстер-клас від редактора та видавця Ольги Цимбаліст – за допомогою техніки скрапбукінгу учасники вчилися візуалізувати свої ідеї. Тренінг із командотворення, який провела тренер з позитивної психотерапії Наталя Романюк (м. Київ), дозволив поглянути на власні стереотипи у взаємодії з оточуючими і визначити важливість командної взаємодії в реалізації проектів.


Таборове життя

У таборовому житті є те, що, відчувши один раз, захочеш повторювати кожного літа. Звісно ж, за доброю традицією на медіакемпі не обійшлося без пісень біля вечірньої ватри, приготування їжі на вогнищі (таборова кухня знову дивувала віртуозністю головного кухаря табору Ірини Ткаченко), таборової бібліотеки, дратвових ранкових руханок,  кави з молоком, цікавих фотоквестів, ігор, смаколиків, розмов біля вогнища, багатьох інших речей, які надають таборової романтики буденним речам, згуртовують однодумців, розширюють зону комфорту кожного.
Мотиваційні вечірні ватри стали особливим форматом спілкування: теплі зустрічі біля вогнища з цікавими людьми будуть надихати своїми втіленими в життя проектами.

На кожному кемпі ми поліпшуємо таборові умови: спартанські умови життя на сприятимуть цікавому навчанню, а додаткові зручності та винагороди, як-от: гамаки, столи та лава, паперові стаканчики, молоко до кави, тематичні сервірування обідів та вечерь, душ, зони відпочинку, цікавий інтер’єр навчальних зон, таборові бібліотеки, таборова пошта, а також, кому потрібно, надувний матрац та тепла ковдра, завжди в запасі в організаторів. 

Звичайно, нам не завадили б додаткових 2 намети, ще один великий казан для основної страви, пару карематів та спальників, портативні душі та хоча б 1 літній павільйон, а також фліпчарт – ми над цим працюємо!

Що вдалося і чого не вистачало

Логістично таборівка була організована на високому рівні. Не вистачало помічників у підготовці окремих аспектів табору (зокрема, кухаря), але із поставленими завданнями впоралися.
Синергетично учасники спрацювали: допомагали в організації побуту на таборі, дотримувалися встановлених правил. Емоційна картина була дуже позитивною, сприяла погода і, звичайно, драйву додавали тренери – балансували у подачі навчального матеріалу та ігрового наповнення, інтерактивні форми варіювалися з груповими; зміни локацій і видів занять теж додавали динамічності.
Програма табору була дуже насиченою: всі заходи відбулися, і в сумарній дії змістова частина кемпу реалізована на100% (навіть встигли покатати всіх охочих на човні по Інгулу).


У Програмі була задіяна велика кількість тренерів та мотиваційних спікерів, то було вирішено обрати місцеву локацію – туристичну базу «Буревісник» Кіровоградського державного педагогічного університету. До неї легко дістатися, база має охорону і вихід до річки Інгул. База має досить колоритний вигляд (це стало приводом до різноманітних жартів поміж учасниками), певну інфраструктуру (великий і сучасний павільйон із дуже раритетними стільчиками та більш-менш нормальними столами, мангали, душ, багато дров, колодязь з прісною водою, яку ми з метою безпеки використовували тільки в технічних цілях), яка полегшило облаштування таборового побуту, проте, на жаль, тут не було електрики. Певні незручності компенсовувала насичена програма, драйвові учасники та смачна таборова кухня, а також вечірні ватри.
KPI проекту
Ми визначаємо успішність і ефективність проекту за такими показниками:
- парнерство учасників проекту у подальших спільних ініціативах (Вадим Хрипливий, керівник екстрим-клубу «Еквітас», долучився до проектів ГО «Січ» та Кірвоограсдкької ФРІ, учасниця Юлія Ярова влаштувалася на роботу у прес-службу в ГО «Територія успіху», представник якої виступав перед учасниками кемпу, студентка Летиція Курята  факультету філології та журналістики долучилася до створення окремих випусків програми «Єлисаветградський книговир» тощо);
- ініційовані учасниками кемпу проекти (Альона Олійник та Вікторія Гапоненко провели два мистецькі фестивалі «Поетичний капінг» https://www.facebook.com/groups/796057823819679/; Дмитро Бабак, координатор Кіровоградської ФРІ, провів дводенну Школу громадського діяча https://vk.com/fri_kr_school ; Вікторія Салогуб ініціювала масштабний медіаосвітній проект «Media-кузня» https://vk.com/mediameridian; Артем Луценко, Сергій Цигульський та Ольга Алєксєєнко організували благодійний кавер-концерт https://vk.com/oe_kirovograd, а Артем Луценко презентував тираж своєї чергової збірки «Півкроки» https://vk.com/event109195634 ; команди кемпу виступила хостом для Школи свідомого громадянина у Кіровограді https://vk.com/openyouniversitymaidan)
- нові знайомства та дружні стосунки між учасниками;
- стратегічне планування сезону освітніх таборівок на наступний рік;
- резонанс в ЗМІ;
- налагодження співпраці з ФРІ;
- позитивні відгуки про табір від учасників.


Ніша таборової освіти для молоді на Кіровоградщині фактично незаповнена. Табори дозволяють поєднувати неформальний підхід до організації навчання та активного відпочинку, який базується на принципах здорового способу життя. Тематично темпи необмежені, варіацій для згуртування молоді дуже багато. Медіаосвіта та проектний менеджмент – тільки дві з них. 

Ми зрозуміли, що важливо доповнювати табір як один із форматів програмовими заходами впродовж року. Зокрема, двоє організаторів медіа-кепму (Ірина Ткаченко, Роман Пикалюк) взяли участь у проектів «Програма медіаграмотності для громадян» для медіатренерів від http://medialiteracy.org.ua/index.php/17-novyny/450-proekt-prohrama-mediahramotnosti-dlia-hromadian-oholoshuie-konkurs-na-uchast-v-treninhu-dlia-pidhotovky-treneriv-v-14-oblastiakh-ukrainy.html. Проект «Програма медіаграмотності для громадян» виконується за підтримки Міністерства закордонних справ та міжнародної торгівлі Канади (DFATD Canada), у партнерстві трьох організацій: Академія української преси, IREX та StopFake. Зараз впроваджують серію тренінгів «Я-медіаграмотний». За цією програмою заплановано літній медіа-кемп.

ЗМІ про  «Медіа-кемп «Чистий простір. For your ideas»

Медіастрім діяльності табору здійснювавася постійно у форматі коротких постів та фотографій, які доступні за посиланням https://www.facebook.com/chistiyprostirmediacamp

Звітні пости публікувалися на сторінці  Active Citizens Kirovohrad https://www.facebook.com/groups/1612016699042392/


Шульга Д. Осінній медіа-кемп «Чистий простір»: ideas for active citizens [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.kirovograd.net/science_culture/2015/9/25/osinnii_mediakemp_chistii_prostir_ideas_for_active_citizens.htm


У Кіровограді шукали чистий простір для втілення власних ідей [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://rk.kr.ua/u-kirovogradi-shukali-chistii-prostir-dlja-vtilennja-vlasnih-idei-foto-video

Про медіа-кемп "Чистий простір" на шоу «Ранкова кава» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://www.youtube.com/watch?v=HGWkFxV8Lzk

Про медіа-кемп "Чистий простір" на ток-шоу «Ми» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://www.youtube.com/watch?v=8rAuXL5iOgM

Фотодайджест проекту https://vk.com/club28436607?z=album-83846001_221419667


Офіційний сайт проекту http://chistiyprostir.blogspot.com

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Час говорити про Форум видавців

Дитячі детективи в текстах та екранізаціях

Інструменти web-publishing для просування ідей та створення блогів