У форматі hand made

    Фахова дисципліна "Редакційно-видавничиий фах" - особлива. ЇЇ прикладний характер уяскравлює навчальний процес, відкриває можливості застосовувати різноманітні інструменти: методичні, редакторські, видавничі, творчі...
Колективна сніжинка, створена студентами 44-ої групи
      Так, студентам спеціальності "Видавнича справа та редагування", які вивчають дисципліну "Редакційно-видавничий фах" (сегмент ізовидань, художніх та рекламних видань) я пропоную знайомство з такими техніками, як ізонитка та квілінг. Також організовували заняття у форматі майстер-класів по створенню арт-буків.

     Цей досвід необхідний не тільки для розвитку творчого мислення студентів, а й набуття професійних навичок (так би мовити, альтернативних), які стануть в нагоді при створенні арт-буків, різноманітних видавничих гаджетів та ізопродукції hand made. Ще одна особлива перевага такої форми роботи полягає в позитивній психотерапевтичній дії (і на студентів, і на викладача).  
Проекти арт-буків творчих студентів 44-ої групи
Серед моїх викладацьких і методичних авантюр «Видавничі посиденьки» я виокремлюю в особливий статус заходу-фавориту. Будь-яку ідею, навіть найкреативнішу і найнеочікуванішу, можна легко зіпсувати.

Зізнаюся чесно: десь глибоко в душі був острах, що студенти 44-ої групи (а саме їм пощастило стати першими учасниками пілотних «Видавничих посиденьок») не відгукнуться на мою пропозицію. Проте їхній ентузіазм і запал, з яким вони поринали в роботу над своїм арт-буком, тішив моє викладацьке самолюбство. 

Завдання було дійсно складним і відповідальним: потрібно було створити повноцінне літературно-художнє видання у форматі арт-бука. Шлях від обговорення ідей та їх видавничої інтерпретації до створення проекту видання (підготовка контенту, режисура, архітектоніка) та безпосередньо редакційно-видавничого втілення в життя був динамічним і цікавим, хоч і копітким. Нам вдалося змоделювати реальний редакційно-видавничий процес створення літературно-художнього видання таким нестандартним, прикладним методичним способом. 

Організатори «Видавничих посиденьок» запропонували гостям декілька версій поглядів фахівців на феномен арт-буків у сучасному видавничому просторі. Колоритними виявилися не тільки роботи студентів, а й коментарі експертів – Ольги Цимбаліст, Тетяни Пташник, Наталі Фенько та Романа Пикалюка. Всі експерти були одностайними: кожен проект був оригінальним, ексклюзивним, демонстрував неабиякий творчий потенціал кожного із студентів, навіть якщо до цього у декого він був глибоко захований. 
Наші експерти - Ольга Цимбаліст та Тетяна Пташник
Приємно, що ця подія зацікавила студентів нашого факультету, які навчаються за спеціальністю «Видавнича справа та редагування». В 412-ій аудиторії був аншлаг, і це не може не тішити. Глядачів не залишив байдужим арт-бук Ольги Макаревич про те, як бути зайцем. Вирізнялися «чоловічі» і «жіночі» арт-убки у видавничій інтерпретації Оксани Петренко та Андрія Мороза, дивував і наснажував «Позитивчик» Світлани Дубини, повертав до кіно дискурсів артбук Ганни Підлубної, продовжила життя років на 10 презентація арт-буку Іриною Майнич, зачаровував квітами поетичний арт-бук Панченко Олександри, фаховим підходом до режисури вразила робота Тетяни Демчук (їй вдалося поєднати поетику і поезію чаю у довіднику для допитливих дітей), книга для наречених Вікторії Салогуб нагадала про те, що довершеність існує в деталях, за що кожен отримав гучні оплески від гостей та першу символічну винагороду за творчі зусилля у вигляді шоколадних грошей.

     Не помилюся, якщо назву цей формат проведення занять з редакційно-видавничого фаху буктерапією, адже вплив процесу і результату колосальний з огляду на ті естетичні і творчі імпульси, які отримали автори артбуків і ті, хто прийшов на презентацію, яка нагадувала справжню феєрію сюжетів, характерів, особистостей, ідей, художніх образів.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Час говорити про Форум видавців

Дитячі детективи в текстах та екранізаціях

Інструменти web-publishing для просування ідей та створення блогів