Методологія кафедри



Кафедра видавничої справи та редагування як випускова була сформована лише 2007 року, тому не має багаторічних наукових традицій. Але підвалини наукової школи було закладено професором О.О.Семенець (2007-2012 рр.).
У руслі наукового напряму, спрямованого на вивчення дискурсивних практик, було розпочато дослідження колективом викладачів кафедри видавничої справи та редагування Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, де був сформований науково-дослідний центр «Системний аналіз дискурсивних практик». У такому аспекті провадиться вивчення закономірностей організації різних типів дискурсу – мас-медійного, публіцистичного, художнього, наукового – передусім у плані редакторської підготовки видань.
Системний аналіз дискурсивних практик в аспекті лінгвістичної синергетики був започаткований докторською дисертацією О.О. Семенець «Лінгвістична синергетика ідіолекту Євгена Маланюка» та монографією «Синергетика поетичного слова». Системно-дискурсивний підхід у цій науковій школі реалізовано кандидатською дисертацією Р.В. Пикалюка «Синергетика модальностей мовно-системної організації художньої прози Івана Багряного».
Дискурсивний підхід у вивченні теорії твору, специфіки окремих видів видань та стилістичних особливостей редакторського опрацювання твору відображений у навчальних посібниках професора О.О. Семенець «Теорія твору», доцента І.Ю. Круть «Дитяче видання: шлях до читача», доцента І.В. Холявко «Мовностилістичні аспекти редагування». Основи квалілогічного аналізу сучасних дискурсивних практик представлені в навчальному посібнику доцента І.А. Ткаченко «Квалілогія видання». 
Дискурсивні аспекти медіаекології та медіакритики розкриваються в навчально-методичному посібнику доцента Н.М. Фенько «Медіа критика». Важлива також практична реалізація цього підходу в процесі фахової підготовки студентів: так, редакторсько-видавнича підготовка монографії І. А. Ткаченко «Поезія і поетика степу в українській літературі» на всіх етапах була повністю реалізована студенткою Наталією Романюк (напрям підготовки “Видавнича справа та редагування”) у рамках виконання її кваліфікаційної роботи.
У працях викладачів кафедри видавничої справи та редагування КДПУ ім. В. Винниченка досліджуються теоретичні аспекти розв’язання прикладних завдань редакторської діяльності та інших сфер соціальних комунікацій. Низка публікацій експлікує результати застосування критичного дискурс-аналізу до сфери масової комунікації, виявляє дискурсивний зміст медіаекології та медіакритики. Цій проблематиці присвячено також чимало дипломних робіт студентів КДПУ ім. В. Винниченка.
Перспективу подальших досліджень становлять узагальнення та систематизація наукових знань із системно-дискурсивного аналізу; уточнення поля досліджень критичного дискурс-аналізу, квалілогічного аналізу у визначених комунікаційних сферах; узагальнення основоположних закономірностей самоорганізації дискурсивних практик у взаємодії із суб’єктними чинниками автора й адресата. Ці теоретичні напрацювання слугуватимуть зростанню рівня професійної підготовки фахівців з видавничої справи та редагування на засадах оволодіння інструментарієм системного аналізу різних типів дискурсу, що в подальшому сприятиме оптимальному формуванню складників національного інформаційного простору.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Час говорити про Форум видавців

Дитячі детективи в текстах та екранізаціях

Інструменти web-publishing для просування ідей та створення блогів